De tractorsluis in de Veldstraat verdwijnt op 1 juni. Deze tijdelijke verkeersopstelling kwam er na een participatietraject met de buurt en moest onder andere het sluipverkeer tijdens de werken aan het nabijgelegen Neerbuul vermijden.

Nu de werken afgelopen zijn, gebeurde er een nieuwe bevraging bij de buurtbewoners. Het merendeel gaf aan dat ze de tractorsluis liever zien verdwijnen.

Ook voor de voorgaande wegversmalling zijn de buurtbewoners niet te vinden. Daarom besliste het college om deze tijdelijke proefopstelling op 1 juni te verwijderen.

Blijvende aandacht voor de verkeersveiligheid

Het vele doorgaand verkeer in Meren en Veldstraat zorgt al jarenlang voor onnodige drukte en onveilige situaties door de hoge snelheden.

Als antwoord hierop plaatste het lokaal bestuur na een buurtbevraging in de zomer van 2020 een proefopstelling met tijdelijke wegversmallingen. Nadien werden die vervangen door de tijdelijke tractorsluis naar aanleiding van wegenwerken in de buurt.

Ook nu blijft het bestuur bezorgd over de verkeersveiligheid in deze woonomgeving. De politie krijgt de opdracht om regelmatig te controleren op overdreven snelheid.

'Mooi resultaat van burgerparticipatie'

'De aanpak in de Veldstraat is een mooi voorbeeld van hoe het bestuur inwoners betrekt bij de beleidsvoering. Ook bij de opmaak van het mobiliteitsplan zal burgerparticipatie een belangrijke plaats krijgen.

Dit plan bevat een reeks concrete projecten en maatregelen voor een veilig, vlot en leefbaar verkeer in Olen. Daar waar mogelijk wordt er in dialoog gegaan met de bewoners.'

Inwoners zetten Olen mee op de kaart

'Het lokaal bestuur organiseert niet alleen zelf bevragingen of denk- of doe-avonden om de meningen en adviezen van inwoners te horen. Inwoners kunnen ook op eigen initiatief op eender welk moment meldingen, suggesties en unieke ideeën indienen.

Met de input kunnen er waar mogelijk acties opgezet worden die ook echt passen bij en gedragen worden door een buurt of specifieke doelgroep. Natuurlijk is niet alles haalbaar. Sommige wensen zijn onbetaalbaar of kunnen onmogelijk gerealiseerd worden. Toch is het belangrijk om alle meningen te horen.

Ook een melding of uniek voorstel? Op www.olen.be/doe-mee-aan-beleid vind je een overzicht van alle mogelijkheden en het participatiereglement dat je uitlegt hoe je jouw voorstel tot bij het bestuur brengt.'